Ti si HOLOGRAM sistema

“Katarina je dobila otkaz na poslu i očajna poslala CV na nekoliko oglasa. Na radionici porodičnog rasporeda radili smo rad za novi posao. U pauzi, a nije prošlo ni petnaest minuta, dobila je poziv za interviju u kompaniji.”

Porodični raspored je moćna metoda, ali nije “čarobni štapić”. Ponekad zaista budu čudesi rezultati kao u ovom primeru, ali najčešće klijenti idu korak po korak kroz radove u pravcu osvešćivanja  svoje teme. Ne možemo u jednom radu da razrešimo nečiju životni problem ali možemo da iniciramo pomak i pokret u pravcu rešavanja.

Sistemske konstelacije jesu metoda brzog rešavanja različitih tema, ali očekivanje da se problemi koji traju godinama ili decenijama obrišu za 20 minuta stavlja konstelatora u nemoguć položaj a klijenta vodi u razočaranje, konfuziju, bespomoćnost, pa čak i u očaj. Zato je bole imati skromna očekivanja ali ostaviti prostor za unutrašnje uvide i spljne prilike koje iskrsavaju nakon rada.

Za osobu koja potiče iz problematične porodice, ponekad i više generacija koje su imale tešku sudbinu nije realistično da jedan rad donese razrešenje svih problema i opterećeja koje nosi sa sobom. Posebno treba imati u vidu da naše detinjstvo i odnos sa roditeljima, vrsta veze koje smo uspotavili, duboko utiču na naš život odrasle osobe.

Isceljenje i nalaženje rešenja za problem je proces koji ima svoje faze i njegovo trajanje je veoma subjektivno i zavisi od brojnih faktora. Iskustva fragmentacije, disocijacije, dezintegracije, konfuije, bespomoćnosti smo svi imali u svom iskustvu. Takođe smo se suretali sa situacijama koje su nam donele tugu, bes, strah, doživlja sramote, krivice ili su nas šokirala.

Kada smo, na primer, konfuzni i neodlučni, to utiče na sve aspekte našeg života. To obično znači da smo se odvojili od nekih aspekata sebe, da ih isključujemo ili ne želimo da vidimo. Kada preko predstavnika u kostelacionom polju otkrijemo fragmentirane delove iskustva ili ličnosti, možemo da započnemo proces integracije. Integracija obuhvata ponovno povezivanje i priključivanje onog što je bilo odbačeo, potisnutno ili zanemareno. Integracija i dalje prevazilaženje su ključni procesi za rast i evoluciju svesti i obično se dešava kada iskoračimo iz porodičnih obrazaca. Na taj način ponovo uspostavljamo bolju celovitost ličnosti.

Konstelacioni proces pomaže da se oslobodimo napetosti i stresa i da budemo opušteniji i smireniji. Klijent dolazi na radionicu sa problemom koji ga čini zabrinutim i napetim. To je stres koji postoji u njegovom ličnim i porodičnom sistemu. Tenziju stvaraju dva suprotstavljena energetska pokreta, jedan koji se kreće u pravcu napretka, razvoja i potpunijeg života i drugi koji se boji suočavanja sa problemom i teži da stvari i odnosi ostanu kakve jesu. Kada se u radu intenzivira stari obrazac koji dovodi do problema, energija novog može da bude ispoljenja.

Kada osoba na kraju rada kaže: „Osećam se lakše.“, to je već potvrda da smo ostvarili rezultat. Pored toga, i cela grupa prepoznaje da je nastupilo rasterećenje.

Primenom metode se dolazi do „dobrog rešenja“ za klijenta. U početnom intervijuu osoba formuliše svoju temu ili kao problem ili kao cilj. Svejedno. Ako je problem uvek imamo cilj i očekivanja koje stoje nakon razrešenja. Ako je cilj, takođe između sadašnjeg stanja i ostvarenja onog što se želi postoje neke prepreke ili problemi koji zaustavljaju napredak.

„Dobro rešenje“ ne znači da vodimo konstelaciju tako da ispunjava klijentove želje. Klijent je i došao na radionicu zato što je svestan da postoji sfera uticaja koja ga usporava i zadržava i koju ne poznaje ili nema jasnu sliku. Kroz rad na klijentovoj temi i konstelator i klijent otkrivaju i otvaraju prvo dinamiku uzroka i obrasce koji sputavaju napredak. Tek nakon što smo razrešili prepreke, otvaraju se putevi ka cilju.

Jedna od potvrda je kada osoba izjavi da se oseća „dobro i na dobrom mestu“.

Rešenje se traži ne samo za klijenta, nego i za ceo sistem. Klijent je holgram svog sistema. To je najčešće ono mesto koje se klijentima ne dopada. Zbog toga, rešenje za sistem je i rešenje za klijenta, kao i obrnuto. Često neko kaže: „Šta se mene tiče šta je moj pradeda radio. Zašto je da patim i ovde ispravljam njegova napuštanje porodice?“ Jednostavno, zašto što smo posledica. Dok ne postanemo svesni, ne možemo da se oslobodimo negativnih obrazaca koji su se preko dede koga je pradeda ostavio preneli na našeg oca a onda i nas.

U psihoterapiji i savetovanju generalno je teško napraviti evaluaciju. Ponekad i posle više godina sretnam klijentkinju koja mi priča koliko joj je rad bio koristan. Možda je najbolja preporuka efikasnosti ove vrste rada broj ljudi koji su zadovoljni rezultatima i dobrobitima kojima je ova metoda obogatila njihov život.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришете користећи свој WordPress.com налог. Одјави се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришете користећи свој Facebook налог. Одјави се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: