VEŽBA: Prošlost koja daje snagu sadašnjosti

Ovu vežbu možete da radite u pogledu različitih životnih oblasti i perioda u odnosu na koje vam je iz sadašnje situacije potrebno da uspostavite balans ravnoteže davanja i primanja. Možete da je primenite na posao, finansije, životne periode, prijateljske i ljubavne veze, učenje, školovanje, lične projekte…

Posebno je korisno da je radite na početku novog projekte (bilo kog tipa) da biste sagledali vremensku liniju postignuća i uvida koji stoje iza vas.

Sastoji se iz nekoliko koraka:

  1. Odredite oblast u pogledu koje želite da sagledate svoj razvojni put i uspostavite balans. Takođe, odredite novi korak ili cilj koji želite da postignete u budućnosti.

Primer:

Petar (38) je ambiciozni mladi čovek. U procesu je osnivanja svoje firme i brinu ga različiti aspekti tog posla. Ne oseća se sigurno i želeo bi da ojača svoje samopouzdanje.

Dakle, oblast je poslovna a cilj je uspešno funkcionisanje privatnog biznisa.

  • Odredite tri do pet ključnih iskustava koje ste imali u prošlosti u polgedu odabrane oblasti. Napišite ih na samolepljivim stikerima. Pored toga, obeležite još jedan stiker za novi korak ili projekat koji se spremate da preduzmete.

Primer:

„Koji su značajni poslovi na kojima si radio?“

„Kada sam završio fakultet radio sam godinu dana kao konobar u kafiću u kraju jer nisam mogao da nađem posao. Onda sam se zaposlio u velikoj kompaniji i tu sam četiri godine radio sve i svašta a najmanje posao za koji sam školovan. Nakon toga sam sa još dva prijatelja osnovao partnersku firmu koja se pored ostalog bavila i mojom sturkom. Sada hoću da napravim svoju kompaniju.“

„Napiši to na samolepljivim stikerima.“

Petar piše – konobar u kafiću, Katica za sve u kompaniji, ortak u partnerskoj firmi, svoj gazda na svom poslu.

  • Odaberite slobodan zid i nalepite stikere po vremenskoj liniji kako su se dešavali u vašem životu. Pratite svoj osećaj u pogledu rastojanja i visine stikera. Možete ih postavljati i na stolu, ili tabli, ali je zid najpregledniji i najzgodniji.

Primer:

Petar je rasporedio stikere na sledeći način, gde jasno da njegova karijere ide uzlaznom linijiom. Levo je prvi posao u kafiću a krajnje desno je novi projekat.

Vi naravno pratite svoj unutrašnji doživljaj rasporeda koji može da bude potpuno drugačiji. Važno je da za vas bude istinit.

  • Zauzmite rastojanje u odnosu na prvu situaciju, oblast, osobu koju ste naveli. Nađite pravo rastojanje i na osnovu unutrašnjeg osećanja pravo mesto na kome stojite.

Dok tako stojite u odnosu na stiker na zidu zapazite osećanja, sećanja i senzacije koje se u vama javljaju. Stojeći na tom mestu pokušajte da formulišete takozvane „rečenice istine“. To su iskazi koji se koriste u sistemskim konstelacijama a sadržavaju kratko izrečenu suštinu odnosa ili iskustva. Rečenice izranjaju iz onog što je doživljeno kao unutrašnja istina.

„Šta mislite i osećate da ste dali?“

„Šta mislite i osećate da ste dobili zauzvrat?“

„Koja je suština razmene i odnosa u kome ste bili?“

Primer:

Konobar u kafiću.

Petar se odaljio nekih tri koraka od zida i stikera. Rekao da mu je muka i vruće.

„Šta misliš i osećaš da si dao?“

„Radio sam pošteno često i više nego što sam bio plaćen. Slušao sam gazdaricu i prilagodio se zahtevima.“

„Šta misliš i osećaš da si dobio zauzvrat?“

„Naučio sam posao i naučio sam da služim. Sad mogu da fasciniram prijatelje noseći poslužavnik sa gomilom pića“ – Petar se nakrivo nasmejao. – „Sreo sam sto raznih tipova ljudi i video ih u najgorem i najboljem svetlu. Kad nosiš kelnersku kecelju niko ti ne gleda u lice. Iskreno, bio sam primoran da brzo procenjujem situaciju i goste i da se prilagođavam njihovoj prirodi i načinu komunikacije.“

„Koja je suština razmene u odnosu u kom si bio?“

„Stekao sam iskustvo u kontaktu sa ljudima i zahvalan sam na tome. To mi je kasnije prilično koristilo.“

Katica za sve u kompaniji

Na dva koraka od natpisa Petar saginje glavu i razmišlja neko vreme.

„Šta misliš i osećaš da si dao?“

„Od početka nisam bio zainteresova da radim taj posao. Teča me je ugurao preko prijateljske veze da više ne kelnerišem. Iz poštovanje prema njemu sam prihvatio da radim. Šta sam dao? Obavljao sam svoje zadatke korektno. Povremeno bih i malo zabušavao. To je zato što sam osećao da svaki dan deo mene umire.

„Šta misliš i osećaš da si dobio zauzvrat?“

„Dobio sam sigurnu platu i posao sa fakultetom. Naučio sam dosta o administraciji i kako funkcioniše komplikovani poslovni sistem. Kompanija me poslala na nekoliko korisnih seminara. Upoznao sam nekoliko izuzetnih profesionalaca u finansijama i marketingu.“

„Koja je suština razmene u odnosu u kom si bio?“

„Previše sam ostao na tom poslu.“ – Petar je uzdahnuo. – „Uspavala me rutina i sigurnost.“

Ortak u partnerskoj firmi

Petar se mršti. Uzdiše i kaže da oseća težinu na grudima.

„Šta misliš i osećaš da si dao?“

„Uložio sam se sto posto. Dao sam sav novca koji sam uštedeo. Potegao sam sve kontakte koje sam imao. Učio sam 24 sata dnevno da bih se ponovo vratio u struku i instalirao nove tehnologije. Smislii smo sve zajedno kao tri Musketira, pa ipak smo dugogodišnji prijatelji. Bili smo entuzijastični i posvećeni.

Posao je počeo da donosi veliki novac, a sa njim je nastao i razdor među nama koji je vremenom rastao. Trudio sam se da napravimo dogovor i održimo zajedinčku firmu. Nisam uspeo.

„Šta misliš i osećaš da si dobio zauzvrat?“

Razočaranje. Posvađali smo se oko koncepta vođenja firme, planova i podele novca. Izgubio sam prijatelje. To mi je više žao nego para koje sam uložio.

Opet, dobro je što sam se vratio u formu i još napredovao što se profesije tiče.“

„Koja je suština razmene u odnosu u kom si bio?“

„Što je jednom neko rekao – Sa svojima jedi i pij, ali posao ne radi.“ – Vidim bolnu grimasu na Petrovom licu. –  Shvatio sam da mnogo uspešnije i lakše radim sa ljudima sa kojima sam samo u profesionalnom odnosu. Ako vremenom postanemo i prijatelji profesionalnost ostaje. U zaključku, koštalo me živaca, prijateljstva i novca. Morao sam da odem.“

  • Pogledajte stiker na kom ste napisali svoj novi cilj. Postanite svesni kako se osećate i kakve vam misli, ideje i uvidi dolaze.

Primer:

Svoj gazda na svom poslu

„Sada sam postao svestan koliko različitog iskustva i stečenog znanja i veština stoji iza mene. Ova vežba mi je veoma koristila i razbistrila mi glavu. Osećam samopouzdanje i spremnost da krenem sa svojim poslom. – Petar skida cedulju sa zida. – Mogu li da je ponesem?“

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: