Vežba: OGLEDALO ODNOSA

Ova vežba im za cilj da povučemo projekcije koje usperavamo prema ljubavnom partneru, poslovnom saradniku, detetu, prijatelju, poznanici ili bilo kojoj osobi sa kojom smo u kontaktu a koja u nama pokreće negativna osećanja za koja prepoznajemo da su verovatno intenzivnija nego što je realno da budu.

Ponekad ona delom dolaze i potiču od nerazrešenih odnosa sa roditeljima, članovima porodice, predhodnim partnerima ili drugim važnim ljudima sa kojima smo bili u kontaktu tokom života. Vežba će nam pomoći da osobu i odnos sa njom sagledavamo realinje i u jasnijem svetlu sadašnjeg vremena i situacije.

Pripremite ispred sebe tri lista papira. Na jednom napišite Ja, na drugom Ime osobe, na treći stavite znak pitanja.

Primer: Klijentkinja Tamara, vlasnik privatne radnje, ljuta je na svoju bivšu poslovnu saradnicu koja je pre nekog vremena prešla u drugu konkurentsku firmu.

  1. Postanite svesni zbog čega ste ljuti, tužni, povređeni, uplašeni, zabrinuti ili šta zamerate osobi. Napišite to na papiru Ja.

Ljuta sam što sam je ja obučila za posao a ona sad radi za drugoga. Nije imala pojma ni da sabere dva i dva, kad je došla da radi za mene. Dala sam joj znanje a ona to ne poštuje i pravi se kao da ne postojim i kao da je ona sad veća faca u poslu od mene koja sam u našoj branši mnogo duže.

Bile smo više od poslovnih saradnica. Bila sam joj prijateljica. Naslušala sam se i njenih privatnih problema. Ni na fejsbuku mi se više ne javlja.”

  • Sada sažmite u jednu ili dve rečenice kako se osećate i zbog čega. Budite surovo iskreni i konkretni. Pišite u formi, onako kako biste to direktno rekli toj osobi.

“Izneverila si moje prijateljstvo. Sve ono što sam ti dala od srca nisi poštovala ni videla.”

  • Pročitajte svoju rečenicu nekoliko puta na glas.
  • Postavite sebi pitanje kome biste mogli da uputite slične ili iste zamerke i u odnosu na koga ste se isto ili slično osećali. To pišete na trećem papiru sa znakom pitanja.

“To mi je isto uradila Marina, drugarica iz detinjstva i mladosti. Bile smo najbolje prijateljice sve do kraja fakulteta. Bila sam spremna da se zakunem da sve može da dođe i prođe, a da će naše prijateljstvo opstati. Nije bila neka učenica, ja sam joj pomagala da uči i dobije bolje ocene. Bila je smotana pa sam je vodila u svako društvo samnom, iako su mi drugi ljudi govorili da je dosadna i nezanimljiva. Povremeno je bila depresivna, a ja sam uvek bila uz nju i bodrila je. Čak sam je jednom i spasla kad je pokušala samoubistvo gutajući pilule za spavanje.

Bez obzira na sve meni je uvek bila posebna. Smejale smo se i vodile smo beskrajne razgovore. Delile smo najintimnije tajne.. Ja sam videla da je kreativna, draga, duhovita, preosetljiva… Ni jednom prijateljicom kasnije nisam bila tako srodna i bliska kao sa njim. Bar sam je imala tu iluziju.

Onda je ušla u vezu sa glumcem i počela da se kreće u tim glamuroznim krugovima. Prosto me je isključila iz svog života. Bila sam povređena. Pokušala sam da raščistim to sa njom i nekako sam je naterala da razgovaramo. Rekla mi je da sam koristoljubiva i da flertujem sa njenim dečkom, što nije bilo tačno.

Onda sam videla i njeno drugo lice koje nisam mogla da prihvatim – surovo, površno, razmaženo, neurotično… Mislim da nikad nisam prebolela taj gubitak prijateljstva,”

  • Sada se vratite na drugi papir sa imenom osobe. Počnite rečenicu sa: „Ti nisi…“ pa onda navedite ime osobe u prošlosti sa kojom ste pronašli vezu. Nakon toga formulišite jasno svoj odnos i stanovište.

„Ti nisi Marina, moja najbolja drugarica iz detinjstva. Ti si Katarina, samo moja poslovna saradnica koju sam obučila poslu i koja je prešla u konkurentsku firmu. Bila si plaćena za svoj rad i iskrno govoreći, dobro si radila.“

  • Pročitajte rečenicu koju ste napisali nekoliko puta na glas zamišljajući da je osoba ispred vas.
  • Sada uzmite papir sa Ja, podvucite crtu i napišite kako se osećate.

„Osećam se smirenije. Imam mnogo manje gorčine i kao da sam neke stvari razdvojila u glavi.“

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: