VEŽBA: Koji su moji ljubavni obrasci

U životu svakog od nas, još od kada smo iskoračili iz detinjstva, i počeli da se zaljubljujemo i uspotavljamo partnerske veze (a kao po pravilu i u životu naših roditelja i predaka),  postoji glavna ljubavna tema. Taj obrazac se u nekom svom obliku ponavlja svaki put kad želimo da razvijemo radostan i zreo ljubavni odnos.

Ovaj obrazac obuhvata našu nesvesnu definiciju ljubavi koja se putem emotivnog vezivanja na nas prenela sa roditelja i kroz naše dečije iskustvo njihovog partnersog odnosa, a naravno na naše roditelje sa njihovih roditelja i tako dalje. Ovaj obrazac je obično potpuno nesvestan i često u suprotnosti sa našim svesnim najboljim namerama. Na primer, ako je naš bliski odnos sa roditeljima bio nefunkcionalan, to će se jasno odraziti u našim odnosima sa ljubavnim partnerom.

Često je dubina, kvalitet i način prvog emotivnog vezivanja za majku obrazac svih kasnijih emotivnih veza koje uspostavljamo sa ljudima. To je ono što smo mi naučili i tome kako ljubav treba da se ispoljava, daje i prima.

Da biste postali svesni svog ljubavnog obrasca pratite sledeće korake:

  1. Setite se osoba koje ste voleli i sa kojima ste bili u ljubavnoj vezi. Napišite njihova imena.

Obično u životu sredovičene osobe od početka puberteta do zrelih godina postoji od 1 do 5 žena ili muškaraca koje smo stvarno voleli. Ponekad klijeti pitaju da li se računaju platonske veze. Partnerske veze podrazumevaju seksualni odnos i to je suštinski kriterijum.  Jedini izuzetak je prva ljubav koja može da bude bez seksualnog odnosa, pod uslovom da je ostavila jak emotivni pečat. Prva ljubav je specifična po tome što su tada prvi put aktivnrani emotivni obrasci partnerskog odnosa koji su često transgeneracijski. Zato ona može da se uzme u obzir čak iako nije bilo punog seksualnog odnosa.

Primer je 35 godišnja klijentkija koja je započela novu burnu vezu i pre svega želi da bude sigurna da neće ponoviti prethodna razočaranja i neuspehe u vezama. Oseća da je spremna za brak i želela bi decu sa muškarcem koji će biti zreo i imati kapacitet da bude muž i otac. Ovako je opisala svoje bivše ljubavi.

MILAN V – Prva ljubav u srednjoj školi. Bili su nekoliko meseci zajedno ali nije bilo seksa. “Zaljubila sam se na prvi pogled. Želela sam sve sa njim. Maštala sam o našoj budućnosti i više sam bila u snovima nego u stvarnosti. Nisam znala da ljubav može toliko da boli. Razbila sam se na krhotine i mnogo sam plakala i patila.”

LAZAR N – Ljubav na prvoj godini fakulteta koja je trajala godinu i po. “Bio je skoro božanstven za mene – harizmatičan, inteligetan, lucidan, aktivan. Toliko sam bila začarana da je mogao da me ubedi u šta god je hteo i naumio. Sledila sam ga u svemu i izgubila sebe. Pred kraj sam shvatila da je psihopata i jedva sam spasla živi glavu.”

MILOŠ D – Ljubav pred kraj fakulteta. Bili su zajedno dve i po godine. “Bili smo divno emotivno i senzualno povezani ali potpuno različiti u interesovanjima. Mnogo sam ga volela ali posle nekog vremena nisam imala šta sa njim da pričam. Počeli smo da varamo jedno drugo.”

ANDRIJA V – Partner koga je upoznala na poslu i bili su zajedno četiri godine. “Racionalno sam ušla u vezu jer mi je po svom kriterijumima odgovarao. Posle nekoliko meseci sam se stvarno zaljubila u njega jer sam postepeno otkrivala koliko je poseban i kako mi emotivno odgovara. Zajedno smo provodili sjajno vreme, imali hiljadu zajedničkih tema i interesovanja, putovali, družili se i radli. Nije želeo porodicu ni decu.Nažalost, u poslednjem periodu prestao je seksualno da me privlači, a izgleda i ja njega. Ostali smo odlični prijatelji.

  • Opišite šta se događa kada se veza završava, postaje monotona, ili ispunjena konfliktima koji vode ka raskidu. Počnite rečenicu sa „Mi smo na kraju uvek…“ i napišite  pored svakog imena opis onog što se događalo kada se veza završavala ili je prekinuta.

Period kada se veze raskidaju najjasnije ukazuje na destruktivni obrazac koji deluje na zajednički uspostavljene veze.

MILAN V – Mi smo na kraju uvek distancirani i ne govorimo.

LAZAR N – Mi smo na kraju uvek odvojeni, povređeni i ljuti.

MILOŠ D – Mi smo na kraju bili fizički odvojeni (on u drugoj zemlji) i posvađali smo se.

ANDRIJA V – Mi smo na kraju emotivno distancirani i tužni.

Ono što se prepoznaje u kao obrazac u zajedničkom odnosu je fizičko i psihičko distanciranje a emotivnno porvređenost, ljutnja i tuga.

  • Opišite šta se događa kada se veza završava, postaje monotona, ili ispunjena konfliktima koji vode ka raskidu. Počnite rečenicu sa „Ja sam na kraju uvek…“ i napišite  pored svakog imena opis onog što ste radili ili šta vam se događalo.

Ovo pitanje je usmereno na prepoznavanje ličnog obrasca koji opisuje situaciju raskida partnerske veze.

MILAN V – Ja sam na kraju bila očajna, bez nade, osećam se nevoljena. Odustajem i idem dalje.

LAZAR N – Ja sam se na kraju osećala emotivno opustošena, uplašena, potlačena. Raskidam i idem dalje.

MILOŠ D – Ja sam se na kraju osećala neshvaćena, usamljena, izdana. Pobesnela sam zbog prevare i raskinula.

ANDRIJA V – Ja sam na kraju usamljena, neshvaćena, nezadovoljna, neispunjena. Prvukao me neko drugi i raskinula sam.

Karakteristično je da klijentkinja prva raskida veze, sem u prvoj ljubavi kad su se spontano odaljili jedno od drugog. Dominantno osećanje je baznadežost nastavljanja veze.

  • Opišite šta se događa kada se veza završava, postaje monotona, ili ispunjena konfliktima koji vode ka raskidu. Počnite rečenicu sa „On/ona na kraju uvek…“ i napišite  pored svakog imena opis onog šta su partneri činili.

Ovo pitanje istražuje obrazac partnerove reakcije za okončanje veze.

MILAN V – On je na kraju bio nezinteresovan za mene.

LAZAR N – On je na kraju bio agresivan i ljut al ga nije dugo držalo.

MILOŠ D – On je na kraju bio distanciran.

ANDRIJA V – On je na kraju bio tužan.

  • Sada usmerite pažnju na to kako ste se vi osećali nakon raskida u periodu od nekoliko meseci. Napišite pored svakog imena, „Nakon ove ljubavi osećala sam se…“ Pokušajte da pronađete tačnu reč za svoje osećanje.

MILAN V – Nakon ove ljubavi osećala sam se izdana i povređena.

LAZAR N – Nakon ove ljubavi osećala sam se prevarena i izmanipulisana.

MILOŠ D – Nakon ove ljubavi osećala sam se izdana i prevarena.

ANDRIJA V – Nakon ove ljubavi osećala sam se izdana i kriva.

Možda ćete otkriti da ste se uglavnom osećali napušteni, ljuti, neshvaćeni, izdani, i to vrlo često ukazuje na negativni ljubavni obrazac.

  • Sada uvide koje ste dobili uporedite sa odnosima u svojoj porodici. Porodica sadrži našu nesvesnu definiciju ljubavi.  Prvo razmislite o roditeljima. Kakvi su bili partnerski odnosi naših roditelja kad smo bili deca. Kakvi su ljubavni odnosi naši braće i sestara. Da li smo obrazac koji smo dobili i emotivni ishod uklapa i u njihove ljubavne i partnerske odnose? Šta znamo o ljubavnim i partnerskim odnosima naših baba, dedova i drugih važnih predaka.

BABA I DECA (otac) – Bili su skladan par, dogovarali su se o svemu i voleli. Bili su usklađeni u stavovima prema deci. Sumnja se da je deda varao babu i kajao se zbog toga. Ostali su zajedno.

BABA I DEDA (majka) – Stalno su se svađali oko svega i svačega. Deda je imao druge žene. Baba je bila ljubomorna i ljuta. Ostali su zajedno.

RODITELJI – Povremeno bi se zakačili oko neke teme. Pred nama su pokazivali bliskost i razmenjivali nežnosti. Otac je varao majku a verovatno i ona njega. Jednom je majka pominjala razvod zbog očevog preteranog pića. Nisu se razveli.

SESTRA – Sestra se razvela od prvog muža zato što je ušla u paralelnu vezu sa kolegom sa posla. Sada je u drugom braku koji je stabilan.

Klijenkinja je na ovom koraku imala uvid. “Ja se uvek na kraju osećam izdana i prevarena. Svi moji su ili varali ili bili prevareni ili i jedno i drugo.”

7. Ovaj korak je jednostavan ali i veoma zahtevan. Potrebno je da otkrijemo suprotnost, odnosno suprotnu reči ili opis našeg nesvesnog obrasca ljubavi.  To je teško, zato što smo mi lojalni porodičnoj sudbini i često odbacijemo, ne cenimo i preziremo suprotnu definiciju ljubavi.

Važno je da u sebi postavljmo to pitanje sve dok ne doživimo neku vrstu unutrašnjeg otkrovenja, odgovora koji u nama odzvanja na više nivoa unutrašnjeg bića.

“Shvatila sam da su moje ključne reči izdana, prevarena i nehvaćena. Zato sam uglavnom prva ostavljala partnere. Ne bih mogla da podnesem da pored svega toga još budem i ostavljena… Nasuprot toga bi bila lojalnost, vernost, poštenje i duboki doživljaj da me je partner shvatio i prihvatio takvu kakva jesam. “

8. Sada, dok novi obrazac izranja iz vaše duše, razmislite šta biste mogli da činite svakodnevno kako biste uspostavili njegovo funkcionisanje u vašem partnerskom životu.

c

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: