VEŽBA – Hajde da sagledamo životne oblasti

Ova vežba pre svega ima za cilj sagledavanje cele slike u odnosu na važne aspekte našeg života. Pomaže nam da proširimo svesnost i suočimo se sa temama i oblastima svoje unutrašnje i spoljašnje realnosti na koje ne gledamo dovoljno ili ih donekle zanemarujemo. Takođe nam time omogućuje da se pokrenemo i formulišemo aktivnosti koje će nam pomoći da budemo zadovoljniji i ispunjeniji.

U vežbi koristimo klasifikaciju važnih oblasti koja potiče iz NLP alatke „Točak života“. Pogled na njihove vizuelne predstave nam omogućuje da imamu uvid u obe bitne oblasti na jednom mestu i da ih sagledamo iz „ptičije perspektive“. To nam omogućava da razumemo koje oblasti našeg života su u procvatu a u odnosu na koje je potrebno još rada i zalaganja.

U vežbi možete da koristite papiriće sa ispisanim nazivima, figurice ili druge simbole i predmete koje ste namenili da predstavljaju određenu oblast vašeg života.

Najjednostavnije je uraditi na sledeći način:

  1. Pripremite devet trouglastih papiriće. Jedan ugao označite tačkom koja predstavlja pravac gledanja. Na jednom papiriću napišite Ja. On je vaš predstavik. Na ostalih osam papirića napišite značajne oblasti u životu: porodica, posao, zdavlje, ljubav (partner), prijatelji, finasije, kreativnost (zabava), lični rast.
  2. Sada te papiriće rasporedite na stolu ispred sebe tako što ćete prvo početi od Ja. Prostor na kome raspoređujete je okvir vašeg sadašnjeg života.

Nakon toga uzmite neku oblast i postavite je u relaciji sa sobom. Gde doživljavate da stoji? Kako je okrenuta? Više pratite svoju unutrašnju intuiciju i doživljaj. Važno je da osećate da je određeni položaj tačan i istinit. Radite bez prosuđivanja i previše razmišljanja. Vi ne postavljate gde bi šta trebalo da bude, nego kako osećate da jeste. To radite samo za sebe da biste mogli da steknete pregled, povećanu svesnost i korisne uvide.

  • Nakon intuitivnog raspoređivanja pogledajte sledeće aspekte:
  • Gde se nalazi papirić koji predstavlja Ja. Da li je sa strane ili okružen drugim papirićima.
  • Koje su vam oblasti najbliže i usmerene tačkom gledanja direktno prema vama?
  • Koje su vam neke oblasti „iza leđa“.
  • Koje su oblasti najudaljenije od Ja i gde stoje?
  • Koje oblasti gledaju od vas ili u nekom neodređenom pravcu?
  • Na koji način se ovaj raspored slaže sa situacijom u vašem životu?
  • Formulišite šta možete da uradite u različitim oblastima, pogotovo onima za koje prepoznate da su na neki način zanemarene.

Primer:

Klijent (42) je došao na savetovanje zbog doživljaja da je u zastoju. On je uspešan porodični čovek ne može da formuliše šta ga tačnom muču. Ne vidi ni jedan značajan problem u svom životu a oseća se besciljno i nemotivisano. Kaže – „Sve je manje-više dobro. Žena me voli, deca su dobra i zdrava, posao je odlično, imam prijatelje, a ipak sam nekako bez životnog polete i iskrene radosti.“

Klijent je rasporedio papiriće tako da je on u centru. Neposredno ispred njega je posao i on gleda u pravcu posla. Ka poslu su usmereni sa desne strane kreativnost a sa leve prijatelji. Porodica mu je sa leve strane a finansije sa desne tako da gledaju u njega (ali ne on u njih). Dakle, ovo su papirići ispred njega. Na sledećem udaljenijem nivou ispred njega lični rast usmeren u pravcu kreativnosti, koja kao što je već navedeno gleda u posao.

Iza leđa mu se najudaljenije od svega nalazi  ljubav i a malo levo i  zdravlje.

Klijent je potvrdio da se to slaže sa situacijom u njegovom unutrašnjem i spoljašnjem svetu. Najviše je usmeren ka poslu kojim je najzadovoljniji. Takođe, prijatelji su m uglavnomu preko posla, a sa njima se i najviše zabavlja i povremeno izlazi. Iskreno, porodica i finansije su mu od sekundarnog značaja. Dobro stoje uz njega i podržavaju ga. Ono u šta ne gleda su partner (ljubav) i zdravlje.

Kaže da voli svoju ženu i poštuje je ali da ne oseća više privlačnost i bliskost. Uglavnom razgovaraju o deci i kućnim obavezama. Imamo četiri pitanja: Kako si provela dan? Šta treba da se kupi? Šta ćemo za ručak?, Šta imamo od novih filmova?

Na pitanje šta je sa zdravljem kaže da se užasava lekara. Deset godina nije bio kod doktora i nema nameru da ide. Boji se da mu srce nije u redu. Povremeno oseća tahikardije, znoji se i gojazan je.

U ovom trenutku, bilo je i meni jasno koje su dve zanemarene oblasti – partner (ljubav) i zdravlje.

Usmerili smo njegov papirić ka supruzi, odnosno ljubavi. Pitala sam ga šta oseća i šta bi mogao da uradi? Rekao je: „Žao mi je i pomalo me grize savest. Nesvesno sam je zapostavio, a nekad smo bili tako bliski i radoznali. Pričali smo o svemu. Hmmm… Voleo bih da je izvučem iz kuće i da opet sedimo na nekom lepom mestu kraj reke i pričamo sve i svašta. To mogu da uradim.“

Zatim sam usmerila njegov papirić ka zdravlju. „Uvek sam voleo da plivam. To bi me radovalo.“ Osmehnuo se prvi put u toku susreta.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: