7 dobrobiti od vođenja DNEVNIKA

U tinejdžersko doba moja drugarica je imala dva dnevnika. Jedan za mamu, koji je sakrivala ispod svojih džempera u ormanu, a drugi sa svojim iskrenim ispovestima i avanturama koji je stajao nasred radnog stola. Na toj svesci je pisalo njeno ime i Istorija, II1 razred.

Šalu na stranu, vođenje dnevnika je jedna od alata u terapiji pisanjem. Otvara mnogo uvida kako o sebi, tako i o odnosima sa drugim ljudima, stresorima i okidačima, načinima na koje reagujemo i suočavamo se sa izazovima.

Postoje mnogo formi ličnih dnevnika – onaj u kome izražavamo svoje misli i osećanja, dnevnik zahvalnosti i dobrih stvari, dnevnik meditacija, dnevnik ciljeva, dnevnik snova, dnevnik u kome beležimo proces kojim rešavamo određene  probleme…

U svakom slučaju, ako ste pod pritiskom zbog škole, posla, porodične situacije, bolesti, anksioznosti, vođenje dnevnika može da vam pomogne na mnogo načina.

  1. Smanjuje stres

Istraživanja pokazuju da kada pišemo o stvarima koje nas plaše, muče, brinu, ljute, rastužuju, ili nešto  možemo da ih posmatramo na objektivniji i manje

  • Smanjuje anksioznost i depresiju

Kada pišemo o osećanjima 15 minuta dnevno, bar tri dana tokom nedelje, u periodu od 3 meseca, pogotovo ako smo anksiozni ili depresivni,  postepeno se povećava osećanje ličnog zadovoljstva, smirenosti i sigurnosti.

  • Olakšava psihološki teret koji nosimo

Dnevnička isposvest o situacijama koje smo prošli, teškoćama i nesrećama koje smo doživeli, smanjuje opsesivno razmišljanje i vraćanje u prošlost. Takođe nam pomaže da sagledamo sebe i situacije u kojima smo bili sa distancom, razumevanjem i saosećanjem.

  • Pojačava svesnost

Zapisivanje osećanja i komentara o različitim situacijama nam omogućuje da ih bolje razumemo. Sam akt stavljanja iskustva u reči nam otvara novu percepciju o događajima.

  • Reguiše emocije

Istraživanja moždane aktivnosti ljudi koji pišu o svojim emocijama pokazuje da oni bolje mogu da kontrolišu svoja osećanja u odnosu na one koji pišu o neutralnim iskustvima. Pisanje o emocijama takođe umiruje.

  • Vođenje dnevnika ohrabruje otvorenost i otvaranje

Pisanje o stresnim događajima pomaže osobi da se odluči da podeli svoja iskustva i razmišljanja sa drugima. To potpomaže otvaranju i psihičkom isceljenju.

  • Može da ubrza fizičko izlečenje

U studiji na 49 odraslih osoba na Novom Zelandu pokazalo se da oni koji su 20 minuta pisali o svojim osećanjima nakon biopsije su se brže oporavili od onih koji su pisali o svojim dnevnim aktivnostima.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: