VEŽBA: Intuicija – Kako miriše jutro?

Oblačim cipele i spremam se da krenem na posao. Tako kako sam se sagnula osetim neki miris lipe i proleća (ako lipama još par meseci nije vreme). Udari me neko uzbuđenje u grudi. To mi otključa sećanje na davne slike iz srednje škole – jutro i parkić kraj koga prolazim kod VI gimnazije, pritisak od torbe na desnom ramenu, osećanje frke u stomaku pomešan sa blagom glađu. Prijatnost od sunca koje mi greje raščupanu kosu. Zapitam se, otkud ja jutros ponovo u srednjoj školi sa 50+?

Zapamtim i nastavim uobičajeno kroz dan. Uveče zazvoni mobilni. Nepoznat broj. Javim se i samo što mi ne ispadne mobilni iz ruke. Javlja se drugarica iz srednje škole koju nisam ni čula, ni videla više od tri decenije. Baš smo se dobro zezale u svoje vreme. Živi u inostranstvu, sad je ovde i poziva društvo iz srednje da se ponovo okupimo.

Pisala sam o informativnom polju i o intuiciji kao jednoj od naših, obično zapostavljenih sposobnosti. Često smo nesvesni intuicije, ili na nju ne obraćamo pažnju. Teško nam je da razlikujemo intiutivne informacije od naših želja, snova ili najčešće briga i strahova. Bojimo se onog na šta bi mogla da nam ukaže. Međutim, isto kao što može da nam ukaže na stvari koja su negativne ili nam se ne dopadaju, intuicija nam govori o pravacu u kom možemo da postignemo uspeh, radosnim događajima, prijateljskim ljudima, načinima na koje možemo lično i profesionalno da napredujemo.

Intuicija najbolje radi u odnosu na bliske ljude i one sa kojima smo duhovno povezani. Deluje iz nesvesnog i nadsvesnog pa nam je često komplikovano da razumemo poruku. Drugi problem je u tome što neki ljudi imaju jasan intuitivni kanal (na primer preko snova ili stomaka) dok se većini intuicija može javiti na mnoštvo različitih načina (sećanja, slike, miris, telesne senzacije, reči ili rečenice koje dolaze od ljudi, literature, medija…) Nalik nekoj rečeci koja povremeno presušuje, nekad je ima, nekad je nema.

Intuiciju je dobro prihvatiti kao jednu od naših sposobnosti, koje možemo da kroistimo da bismo imali tačniju sliku situacija i sveta koji nas okružuje. Nalik osećanjima ili mislima, ona ima svoja ograničenja i dobro je da imamo podatke iz njenog opsega. Pored toga, intuiciju uvek proveravati jer vrlo lako može da nas zavede na stranputicu ili u grešku. Zato, ljude pitajte ako u odnosu na njih imate neki intuitivni utisak, a situacije pažljivo proverite.

VEŽBA: Kako miriše jutro?

Vežba ima za cilj osvešćivanje intuitivnih informacija i najbolje ju je raditi ujutru dok se još nismo sasvim probudili. Tada smo još dremljivi i bolje povezani sa nesvesnim. Možete da je izvodite i u drugim periodima dana mada je tada budnost i aktivitet veća. Uveče postoji opasnost da lakše zaboravite jer ste umorni ili pospani.

Možete da uradite sve korake ili samo neke od njih. Usput, čak i ako ne dobijete neku dobru intuiciju može da vam se razbistri neka ideja, pravac delovanja tog dana, raspored aktivnosti.

  1. Ako se sećate sna izdvojte najupečatljiviji simbol i odmah dajte 10 svojih asocijacija na njega.

SAN: Gledam sa drvenog mosta i u vodim vidim tri kovčega sa blagom.

Asocijacije: Nešto sasvim nadohvat ruke a veoma vredno. Voda kao simbol podsvesti. Crtani film Aladinova čarobna lampa. Kod strine u kući sa jedno 6 godina kada sam otkrila njenu kutiju sa zlatnim nakitom i tajno je otvorila, dok su matorci pili kafu u kuhinji…

  • Zaklopite oči na minut i vidite da li imate neku sliku, boju, ili sećanje koje vam dolazi.

Slika: Rascvetano ružičasto drvo

  • Otvorite knjigu koja vam je pod rukom i pročitajte jednu rečenicu. Šta u vama ona izaziva?

Rečenica: Gledao me je sa blagom panikom u očima.

Imam utisak da će neko biti u probemu.

  • Poklopite lice šakama i osetite svoj dodir. Šta vam pada na pamet?

Dodir: Ruke su mi prijatno hladne na licu. Nežnost.

  • Udahnite vazduh nekoliko puta i pogledajte oko sebe. Na šta vam miriše jutro?

Miris: Sapun, cveće, benzin.

(Ovi mirisi uopšte ne postoje u mojoj okolini.) Sećam se da je tako mirisalo nekih jutara kad se tata spremao na posao.

  • Kako se osećate? U kakvim situacijama ste se ranije tako osećali. Setite se bar tri.

Osećanja: Zadovoljstvo, lako uzbiđenje…

Situacije: kreativne ideje, ispunjen dan, ja dete jurcam po dvorištu i smišljam igre.

  • Zapišite da biste mogli da proverite.

Provera uveče: Napisala sam blog kojim sam zadovoljna (igra, kreativnost). Došao mi je novi klijent koji je rekao odmah na vratima – „Nikad nisam bio kod psihologa.“ Osmehnula sam se setivši se rečenice; „Gledao me je sa blagom panikom u očima.“

Dobila sam i blago. Muž neočekivano odlučio da stavi sebe na dijetu i iznenadio me novim sokovnikom i setom za blendiranje. Posle smo se bukvalno, cela porodica, igral i smejalii paveći razne sokove i smutije.

Sve u svemu, odličan dan.

Radujem se vašim iskustvima. Želim vam uspešan dan.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: