Boravimo u polju mudrosti

„Deluzija nauke je da ima sve odgovore. Nauka je takđe sistem verovanja.“

Rupert Šeldrejk

Da li ste bili u situaciji da ste nešto predosetili, unapred znali da će se dogoditi, bez ikakvih ili doviljnih informacija? Da li ste sanjali nešto što se ostvarilo? Da li ste pomislii na nekog bliskog pa je ubrzo zazvonio telefon sa njegovim imenom na displeju? Dete je dobilo upalu krejnika a vas zdrave steže grlo. Gledate nekog s leđa i on se okrene i pogleda vas.

U porodičnim konstelacijma postoji jedan fenomen koji nas iznova i svaki put fascinira. On se naziva svest predstavnika. Da na pravim zbrku, ajde prvo da objasnim ko su predstavnici. Kada klijent sedne pored konstelatora, oni prvo popričaju o klijentovoj temi, problemu ili cilju koji želi da ostvari. Na primer, kijent kaže da nije zadovoljan svojim odnosom sa desedogodišnjim sinom. Da oseća nekakvu distancu između njih, što nije slučaj sa mlađim detetom. Kad poželi da mu priđe nešto ga zaustavlja i ima doživljaj težine u grudima. Brine se za njega, mada realno nema razloga. Dogovorimo se da izabere predstavnike za sebe, svoju suprugu, starijeg i mlađeg sina.

Grupa obično ne zna šta je klijentova tema da ne bi bili opterećeni pretpostavkama i ličnim očekivajima da predstavljaju nečiju majku, strah, neprijatelja, zdravlje ili bilo koji drugi element konstelacije.

Dakle, klijent ustane sa svog mesta i sledeći svoj unutrašnji osećaj, među skoro nepoznatim ili nepoznatim članovima grupe izabere predstavnike za sebe, svoju suprugu i dva sina. Zatim ih postavi u prostoru kako oseća gde je čije mesto i u kakvoj su međusobnoj relaciji. Predstavnici ne zanaju ko su ni šta predstavljaju.

Oni zatim izveštavaju kakve imaju fizičke senzacije, kako se osećaju na tom mestu i kakvo doživljajvaju druge predstavnike u radu. Na taj način se ispoljava unutrašnja dinamika koja postoji u porodici.

Pored toga, predstavnici često imaju senzacije, osećanja, informacije sa kojima niko sem klijenta (ponekad ni on) nisu upoznati. Predstavnika za suprugu kaže da teško diše i klijent začuđeno prokomentariše da njegova žena ima astmu.

Jednom sam bila predstavnik u radu nečijeg dede i imala sam doživljaj očajanja, potpune propasti a slika livada i ambara mi je igrala pred očima. Žena čije je to bio rad, je kasnije ispričala, da je njen deda (na čijem sam bila mestu) prokockao svu porodičnu zemlju i imanja. Mogla bih da vam navedem stotine sličnih primera.

U porodičnim konstelacijama smo svedoci fenomena da predstavnici imaju pristup znanju ili svesti koja, u stvari, pripada ljudima koje predstavljaju. Drugim rečima, predstavnici su svesni osećanja, odnosa sa drugim ljudima, važnih životnih situacija, osobe koju ne poznaju, niti imaju bilo kakve informacije o njoj. Klijenti često potvrđuju da predstavnici izražavaju istinito stanje stvari i osoba koje predstavljaju.

Dakle, u radu koji navodim predstavnica za suprugu teško diše. Predstavnik za oca (klijenta) stoji pored nje, želi da joj pruži podršku i gleda u pod. Predstavnik za starijeg sina se još udaljio, gleda u pravcu grupe i kaže da mu neko jako nedostaje. Tiho pitam klijenta da li je bilo abortusa i spontanih pobačaja. On suznih očiju kaže da su supruga i on izgubili jednu bebu u petom mesecu trudnoće. Uvodim člana grupe u koga gleda predstavnik starijeg sina da bude prvo nerođeno dete. Oni se odmah zagrle kao najrođeniji i osmehuju se radosno. Prilaze im, kao privučeni magnetom, predstavnici za oca, majku i mlađeg sina duboko dirnuti.

Postavljanje na mesto, i mesta kao fenomeni u relaciji, izgleda da imaju tu moć, da bilo ko da stane na tu poziciju ima sličnu reakciju. Ovaj fenomen se pojavljuje u svakoj konstelaciji i Albreht Maher (1998) ga je opisao kao „polje mudrosti“. Takođe se naziva i informativno polje zato što povezuje i oblik i dinamiku sistema. Informativno polje je ono koje povezuje predstavnike sa ljudima koje predstavljaju i koje radi na tome da uljuči tokom konstelacije one članove porodice i događaje koji su bili isključeni iz porodične duše (porodičnog nesvesnog). Kroz ovaj fenomen, konflikti i traume u porodici, izlaze na svetlo dana i razrešenje može biti pokrenuto.

I drugi terapeutski pristupi su takođe došli do zaključka da članovi porodice absorbuju ovu energiju i informacije iz svoje porodice preko događaja i trauma koje ostavljaju pečat na nekoliko generacija, čak i ako deca nemaju znanje o ovim stvarima. To je samo po sebi zapanjujuće ali ne koliko i ono što se dešava na seminarima porodičnih konstelacija kada potpuni stranci, posle veoma kratkog vremena, znaju osećanja, iskustva i životne traume osobe koja može biti bilo gde, ili je odavno pokojna.

Takođe, u svakom sistemu sa kojim smo povezani (posao, škola, grupa prijatelja…) postoji informativno polje. Zato je korisno da znamo da ustvari imamo mnogo više informacija koje intuitivno primamo i znamo nego što smo toga svesni. Nemojte da zanemarujete subjektivne utiske, zapamtite ih i proverite kada vam se pruži prilika.

3 реаговања на “Boravimo u polju mudrosti”

 1. Beautifully written actually we always need to be aware of the information that relate to our life. Well shared thanks 😊❤

  Liked by 1 person

  1. Thank you for comment. 😀

   Свиђа ми се

   1. It’s my pleasure 😊 stay blessed 🤗🥰

    Свиђа ми се

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: