Oblasti primene sistemskih konstelacija

Porodični raspored je grupna i individualna tehnika koja ima za cilj rasvetljavanje trangeneracijske upletenosti članova porodice, osvetljavanja uzroka problema i pokretanje procesa isceljenja ličnih i porodičnih trauma.

Različite psihološke teme i problem.

Metoda je počela da se razvija krajem 70tih godina kao grupna psihoterapijska tehnika. Tu primenu ima i danas. Putem metode porodičnih konstelacija možemo da radimo sa celim spektorm psiholoških problema kako individualnh , tako i partnerskih, međuljudskih i porodičnih.

Primer:

Klijentkinja se dugo lečila od različitih psihičkih problema i nije mogla da ostvari uspešnu partnersku vezu. Njen otac je sa 16 godina ubio čoveka koji je pokušao da mu siluje majku, uglednog partiskog čoveka, i proglašen je ludim da bi se izbegla zatvorska kazna. Nekoliko godina je proveo u zatvorskoj bolnici i nakon toga je bio povučen i društveno smatran ludim ili „čudnim“.

U konstelacionom radu, bez ikakvih informacija o ovoj porodičnoj priči, očev predstavnik je počeo da viče „Ljudi, ja nisam lud!“. Nakon rada klijentkinja je bila mnogo smirenija i psihički veoma stabilna.

Potpomaganje isceljujućeg procesa kod zdravstvenih tema.

U narednim godinama, došlo se do zaključka da primenom porodičnog rasporeda dolazi do pokretanja isceljujućeg procesa kod različitih bolesti, pa ponekad i onih veoma teških. Zbog toga je u nekim zemljama, porodični raspored priznat kao jedna od pomoćnih alternativnih medicinskih tehnika.

Primer:

Nakon deset godina poremećaja polnih hormona, krvarenja, anemije i primene različitih medicinskih procedura klijentkinja je došla na porodične konstelacije. Zbog ozbiljnosti situacije bila je zakazana histeraktomija. Klijentkinja je postavila predstavnike za sebe i svoju bolest. Predstavnca za bolest (iako nije imala informaciju o kakvoj bolesti se radi) je stajla veoma pognuta, zgrčena, držala se za donji stomak i stalno je gledala u pod. Imala je uplašen izraz na licu. Klijetkinja pored mene je počela da plače. Pitala sam je šta vidi. Ona je rekla da je bolest njena baka po majci. Baka je rodila desetoro dece od kojih je samo dvoje preživelo. Druga deca su umirala nakon porođaja ili na ranom uzrastu. Deda je često tukao babu i zlostavljao a poginuo je posle rata.

Klijentkinja je nakon razvoda svojih roditelja, od svoje 9. godine živela sa tom bakom i ona ju je odgajala. Iz velike ljubavi i zahvalnosti , sasvim nesvesno preuzela je i bakinu tugu i muku zbog rano umrle dece.

Nakon ovog rada klijentkinja je odlučila da ne ode na operaciju. Krvarenja su se veoma smanjila a ona je nakon nekih godinu dana ušla u klimakterijum.

 Primena u poslovnim sistemima, organizacijama i biznisu.

Krajem devedesetih godina metodologija porodičnih konstelacija primenjena je na područje biznisa i u okviru rešavanja poslovnih problema kako vezanih za velike poslovne sisteme i organizacije tako i na pojedinačne teme u pogledu različitih aspekata posla,  međuljudskih odnosa i poslovnih ambicija. Ova vrsta konstelacija se danas naziva organizacione konstelacije, a jedan njihov novi pravac su i strukturalne konstelacije.

Primer:

Klijent je došao u dilemu da li da promeni posao na kome se nalazi. Dobio je ponudu od jedne nemačke i druge italijanske firme da pređe da radi kod njih. Započinjalo je doba korone I on nije bio siguran šta da odluči. Pitala sam mu šta mu je važno da bi odlučio šta mu je raditi I on je naveo tri kriterijuma za posao koji bi mu odgovarao: veću zaradu, odgovarajuće radon vreme u kome bi imao bolji balans između posla I porodičnog života I dobre međuljudske odnose.

Izabrao je predstavnike za sebe, sadašnji posao, italijansku firmu, nemačku firmu, kao I za kriterijume – novac, radon vreme I dobre međuljudske odnose. Grupa I predstavnici nisu znali šta je klijentova tema ni koga predstavljaju.

Završna slika u radu je bila sledeća; Novac je stao kraj nemačke firme. Italijanska firma je sela na pod. Predstavnik za klijenta je stajao pored firme u kojoj radi a sa njima I predstavnik za dobre međuljudske odnose. Predstavnik za izbalansirano radono vreme je otišao do vrata I izjavio da ga niko ne zanima.

To mi je jasno, s uzdahom je komentarisao klijent, moj posao je takav da teško mogu da uravnotežim porodično I poslovno vreme. Odlučio je da ostane u svojoj firmi i kroz nekoliko meseci mi je pomenuo da je se italijanska firma stvarno povukla sa domaćeg tržišta. Jedan njegov kolega je prešao u onu nemačku firmu I žalio mu se “da će živog da ga pojedu od zahteva I prekovremenog posla.”

Doprinos u školama i radu sa decom

U Nemačkoj i Velikoj Britaniji su rađeni projekti u nekoliko škola multinacionalnih i multietičkih po sastavu, gde su u razredima primenjeni neki od metoda i pristupa porodičnog rasporeda. To je dovelo do jačanja grupne kohezije među učenicima, povećane međusobne etičke i verske tolerancije, boljeg poštovanja između nastavnika i učenika, povećanog uspeha u ovladavanju nastavnim predmetima i smanjena odsustvovanja sa časova i agresivnih istupa.

Takođe smo ovde u Srbiji imali priliku da sarađujemo sa školama, posebno nastavnicima u primeni nekih metoda porodičnog rasporeda u radu sa učenicima. Bila sam kooautor, glavni realizator i pisac skripte akreditovanog programa Ministarsva obrazovanja za stručno usavršavanje nastavnika, vaspitača i stručnih saradnika „Porodični raspored u radu sa agresivnom i hiperaktivnom decom osnovnoškolskog uzrasta“ (2011-2014). Nastavnici i stručni saradnici su bili zadovoljni primenom principa porodičnog rasporeda i novih alatki u radu sa učenicima.

„Fenomenalno! Nisam još prisustvovao ovakvoj radonici. Želim da seminar ima odjek i primenu za širu javnost, jer ga smatram primenjivim i značajnim.“ – Komentarisao je jedan nastavnik. – „Seminar mi je doprineo razumevanju mnogih dilema na profesionalnom planu i otvorio mi novi put za rešavanje problema sa učenicima.“

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: