VEŽBA: Poredak ljubavi

Ova vežba originalno potiče od Berta Helingera. Počeo je da je izvodi na svojim kongresima sredinom 90-tih godina, a kasnije su je preuzeli mnogobrojni konstelatori širom sveta u radu sa grupama.

Vežba „Poredak ljubavi“ u nama pokreće svest o dubokoj energetskoj, emotivnoj, duhovnoj povezanosti sa roditeljima i precima. Pomaže nam da prepoznamo svoje mesto i simisao u porodičnom poretku. Omogućava da prihvatimo snagu života i ljubavi koja nam dolazi preko predačkih linija i da je usmerimo na svoj život i budućnost, i predamo dalje svojoj deci.

Ukoliko vaša lična i porodična situacija nosi opterećanja (a čija ne nosi) može vam se dogoditi da tokom prvih nekoliko izvođenja osetite težinu, čak i fizičke simptome, nelagode, tugu, pritisak, ljutnju. To je znak da postajete svesni ličnih i porodičnih tema koje je važno pogledati i razrešiti. Ove teme su unutrašnji procesi kojih smo delom svesni ili potpuno nesvesni i koje svakako postoje u našem psihičkom polju. One neće nestati sam po sebi i ako ih potiskujemo i guramo od sebe vremenom će postati samo teže i kompleksnije.

Dakle, nakon nekog vremena rada na sebi i izvođenja ove vežbe primetićete da se nakon toga osećate obliveni životnom energijom, pokrenuti na akciju, otvorenog srca, na svom mestu sigurni i podržani.

 • Smestite se udobno i zatvorite oči. Ocenite svoje sadašnje stanje od 1 do 10 gde je 1 vrlo loša a 10 najbolje moguće.
 • Osetite svoje telo. Postanite svesni svojih nogu, ruku, leđa, prednjeg dela tela, glave. Prepoznajte oblasti tela u kojima osećate neku nelagodu, napetost, unutrašnje signale, protok energije… Dopustite sebi da se opustite.
 • Okrenite se ka svom unutrašnjem svetu i dozvolite da spoljni utisci i svetovine zahtevi ostanu neko vreme po strani. Budite u svom središtu.
 • Sada zamislite kako iza vas, iza vaših leđa,  stoje vaši roditelji – mama i tata. Nije važno ko stoji sa koje strane, dopustite da to bude spontano. U zapadnoj kulturi češće je da otac stoji sa desne strana a majka sa leve, ali je i to prilično inidivdualno i zavisi od porodičnog sistema. Postanite svesni kako doživljavate njihovo prisustvo iza sebe. Kako reaguje vaše telo? Da li vam je to prijatno ili ne? Da li biste želeli da se odmaknete ili još više približite? Šta u vama pokreće prisustvo majke i oca? Koja osećanja se javljaju?
 • Sada pored sebe zamislite svoju braću i sestre i one koji su živi i koji nisu, i one koji su rođeni i koji nisu. U porodičnom sistemu sva deca imaju svoje mesto i ona spontano pobačena i abortirana. Kada u svom umu zamišljate i osećate spontano pobačenu ili abortiranu decu pratite svoju unutrašnju sliku. Na nivou porodičnog nesvesnog obično izroni slika neke osobe, bilo deteta, mladića, žene… Mi u svom srcu znamo kako bi izgledali da su rođeni i živeli. Ako nemate nikakve slike, jednostavno na njihovo mesto postavite i zamislite svetlost u ljudskom obliku, nekakvo prisustvo ili bilo koji simbol koji označava njihovo postojanje u porodičnoj duši.

Zamislite i sebe na mestu koje vam pripada među braćom i sestrama.

Kako reaguje vaše telo? Da li vam je to prijatno ili ne? Da li biste želeli da se odmaknete ili približite? Šta u vama pokreće prisustvo braće i sestara, rođenih i nerođenih? Koja osećanja se javljaju? Da li na nekog od njih posebno reagujete i kako?

 • Pored svojih roditelja zamislite njihovo braću i sestre – svoje stričeve, tetke i ujake. I one koji su živi i koji nisu, koji su umrli mladi ili znate da se iz nekog razloga nisu rodili.

Tatina braća i sestre stoje pored tate a mamini pored mame. Postavite ih po redu kako su rođeni – od najstarijeg ka najmlađem.

Kako reaguje vaše telo? Da li vam je to prijatno ili ne? Da li biste želeli da se odmaknete ili približite? Šta u vama pokreće prisustvo stričeva, tetaka i ujaka, rođenih i nerođenih? Koja osećanja se javljaju? Da li na nekog od njih posebno reagujete i kako?

 • Sada iza svojih roditelja zamislite njihove roditelje. Očevi roditelji stoje iza njegovih leđa a majčini iza njenih. To su vaše bake i dedovi.

Kako reaguje vaše telo? Da li vam je to prijatno ili ne? Da li biste želeli da se odmaknete ili približite? Šta u vama pokreće prisustvo baba i dedova? Koja osećanja se javljaju? Da li na nekog od njih posebno reagujete i kako?

 • Pored svojih baba i dedova zamislite i osetite njihovu braću i sestre.

Kako reaguje vaše telo? Da li vam je to prijatno ili ne? Da li biste želeli da se odmaknete ili približite? Šta u vama pokreće prisustvo babinih i dedinih braća i sestara? Koja osećanja se javljaju? Da li na nekog od njih posebno reagujete i kako?

 • Iza baba i deda zapislite njihove roditelje vaše prababe i predede po očevoj i majčinoj liniji. Nije važno ako ne znate ništa o njima. Samo osetite da stoje na tom mestu.

Iza njih, od početka vremena stoji beskrajni niz vaših predaka od davnina.

 • To su svi oni koji su život primili od svojih roditelja i preneli ga dalje svojoj deci. Posmatrajte kako tok života i ljubavi prelazi sa generacije na generaciju, nalik nekom talasu sa daleke pučine koji se lagano privližava vama. On se preliva prenoseći snagu života i ljubavi sa roditelja na decu. Sada preko vaših baka i dedova a nakon toga vaših roditelja dospeva do vas i obliva vas snagom života i ljubavi.
 • Mi nismo samostvoreni. Mi smo cvet, plod i seme na jednom drevnom drvetu života. Mi sada stojimo u životu.
 • Obliveni snagom ljubavi i života ponovo osetite sebe. Kako je vaše telo? Šta osećate? Kakva je sada vaša životna energija od 1 do 10.
 • I dalje zatvorenih očiju ispružite ruke napred, dlanova otvorenih prema gore i na napred. Dozvolite da se reka ljubavi i života izliva dalje. Zamislite svoju decu i kako ka njima teče snaga života, ljubavi, postignuća, napredka. Takođe zamislite kako ovu sila ispunjava vaša kreativna dela i sve one u čemu služite svojoj porodici, zajednici i svetu koji nas okružuje.
 • Dozvolite da vaša ljubav i snaga idu dalje…- Kada budete spremni otvorite oči. Postanite svesni kako je ova vežba delovala na vas i šta vam je donela od uvida i iskustva. Zapišite.
 • Radovalo bi me da podelite svoje utiske samnom. Napišite mi kako ste se osećali i šta ste doživeli.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: